04. 12. 2023.

U Kostreni otvorena Kuća kostrenskih pomoraca

UKostreni je svoja vrata otvorio Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca. Kuću kostrenskih pomoraca otvorili su potpredsjednik Vlade Republike i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, voditeljica Odsjeka za provedbu integriranih teritorijalnih ulaganja Ivana Soža Savić,  načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca dio je zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka »Povežimo se baštinom«. U okviru projekta,  putem ITU mehanizama, dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna, što u eurima iznosi nešto preko 212 tisuća eura dok je preostala sredstva osigurala Općina Kostrena. Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi približno milijun eura.

Kuća kostrenskih pomoraca

Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene.  Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, predstavljen u prostoru kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište kao putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća tematske cjeline o moru kroz koje se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more i važnost očuvanja morskog okoliša kao i priče i predaje o moru. Postav prvog kata donosi priču o Kostreni, obitelji i ženskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, životu na pučini i emocijama. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i iskustvo plovidbe kroz VR naočale. Kuća na suvremen način interpretira globalne teme vezane uz more, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije i nepredvidivosti mora, ali i one lokalne, pa i intimne, o izazovima života pomoraca nekad i danas, o vječitoj podvojenosti između broda i kuće, specifičnostima Kostrene i zadužbinama njenih pomoraca kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju. Svojim sadržajem i postavom priča  priču o dubokoj povezanosti Kostrenjana s morem.

Kuća kostrenskih pomoraca smjestila se u prostoru bivše škole u Kostreni Sv. Barbari, dijelu Kostrene osobito poznatom po pomorskoj tradiciji i kapetanima. Kostrena je i danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa, a pomorstvo je sukus njezinog kolektivnog identiteta.

Ovo najveće i najznačajnije ulaganje u kulturu od samostalnosti Općine Kostrena, zaključeno je svečanim otvorenjem reprezentativnog objekta, taman uoči proslave Dana Općine Kostrena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prilagodba