07. 12. 2021.

Kraljevica i Kostrena obilježile blagdan sv. Nikole i prisjetile se svojih pomoraca

Grad Kraljevica i Općina Kostrena na blagdan sv. Nikole obilježavaju Dan Grada i Općine, a o blagdanu zaštitnika pomoraca prisjećaju se i odaju počast svojim stradalim i nestalim pomorcima. Uoči sv. Nikole održano je 23.  hodočašće brodovima iz Rijeke u Kraljevicu gdje se nalazi najstarije svetište sv. Nikole na ovoj strani Jadrana, a hodočasnike u lučici Podurinj tradicionalno dočekuju mještani Kostrene.

Spuštanjem vijenca u more na mjestu stradavanja broda “Igrane”  koji je potonuo  ispred uvale Svežanj te na mjestu stradavanja trageta S. Nicolo ispred lučice Podurinj, Kostrenjani su odali počast posadama tih brodova, kao i svim stradalim i nestalim pomorcima.

U podmorju kod rta Lipica u Kraljvici gdje se na dubini od 17 metara nalazi brončana replika kipa sv. Nikole, održano je 11. podmorsko hodočašće svetom Nikoli. Na ovom neuobičajenom, podvodnom hodočašću okupilo više od 12o ronioca iz Hrvatske, Slovenije i Italije u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Adria Kraljevica i Grada Kraljevice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prilagodba