11. 03. 2021.

17,5 milijuna kuna za obnovu luka i pomorskog dobra Primorsko-goranske županije

Ministar Oleg Butković potpisao je danas u Bakru s ravnateljima županijskih lučkih uprava, načelnicima i gradonačelnicima obalnih gradova i općina ugovore kojima se gradovima, općinama i županijskim lučkim upravama u Primorsko-goranskoj županiji dodjeljuje 17,5 milijuna kuna za obnovu luka i pomorskog dobra.

Županijskoj lučkoj upravi Bakar -Kraljevica -Kostrena dodijeljeno je 5 milijuna kuna za izvođenje radova na projektu “Uređenje priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj pomorskog tunela u Bakru”, a ugovor je potpisala ravnateljica Dijana Mihaljević. Projektom se predviđa rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog obalnog zida, uređenje platoa površine od oko 826 četvornih metara te nabava valobrana i pontonskih elemenata u dužini od 160 metara s novim vezovima za plovila. Ukupna vrijednost projekta je oko 7 milijuna kuna u prvoj fazi. Uz sredstva koja je osiguralo ministarstvo, Grad Bakar osigurao je 1,1 milijun kuna, a u projekcijama za buduće razdoblje planira uložiti dodatnih 5 milijuna kuna.

Župan Zlatko Komadina zahvalio se resornom ministarstvu što prepoznaje potrebe ulaganja u pomorsko dobro Primorsko-goranske županije, te dodao da Županija ima 103 luke i lučice kojima upravlja 8 županijskih lučkih uprava, koje su na vrijeme pripremile projekte i spremno dočekale mogućnost povlačenja novca iz europskih i državnih fondova. Ministra Butković zahvalio se svima u Primorsko-goranskoj županiji koji su pokazali da znaju pripremati i provoditi projekte što je i omogućilo intenzivna ulaganja u ovo područje.

Potpisani ugovori dio su projekta u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva namijenjena za sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Osim toga, značajna sredstva Ministarstvo osigurava i za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Ova ulaganja dio su velikog projekta poznatog pod nazivom “Renesansa na hrvatskoj obali” u sklopu kojeg je u protekle tri godine uloženo gotovo 2 milijarde kuna u obnovu luka od lokalnog i županijskog značaja, najvećim dijelom sredstvima EU fondova.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prilagodba