01. 02. 2021.

U Kostreni predstavljen kalendar pomoraca “Trag u beskraju”

Kalendar je rezultat rada na projektu čija je okosnica kruh sa sedam kora, odnosno pomorački život.

Udruga pomorskih kapetana Kostrene, studentska organizacija Erasmus Student Network Rijeka i Centar mobilnosti za mlade, jučer su u Kostreni predstavili zanimljiv zajednički projekt čiji je krajnji ishod kalendar za 2021. godinu nazvan „Trag u beskraju“ koji kroz fotografije pomoraca i prigodne tekstove, donosi priču o Kostreni, njezinim pomorcima i izazovima ovog sudbinskog zanimanja koje ne utječe samo na onog koji plovi, nego i na obitelj koja ga čeka.

– Kostrena je malo mjesto na zemljopisnoj karti, no itekako je dobro poznata na globalnoj pomorskoj karti. Njezini pomorci, pronijeli su glas o njoj diljem svijeta. U predgovoru kalendara, naglasak je stavljen ne samo na pomorca nego i na ženu, čija je uloga u pomoračkoj obitelji specifična i posebno zahtjevna. –  rekao je pomorski kapetan dr. sc. Darko Glažar, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Kostrene čiji se članovi nalaze na fotografijama kalendara.

Projekt je nastao kao rezultat međugeneracijske suradnje između članova Udruge pomorskih kapetana Kostrene sa studentima, na inicijativu Kostrenjana Igora Pavlića, fotografa i kroničara te jednog od osnivača Erasmus Student Network Rijeka koji već godinama pokreće i okuplja mlade. Ovim se projektom željelo napraviti arhivu kostrenskih pomoraca i kroz njihova osobna iskustva približiti mladima tematiku pomorstva i zanimanja pomorac, koje je upravo u vrijeme pandemije našlo u fokusu svjetske javnosti kao okosnica međunarodne trgovine u čemu su pomorci dali izniman osobni doprinos. Financijsku i logističku potporu projektu dali su Poslovni kluba HR, Tiskara Zambelli, Agencija za mobilnost i programe EU, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Kalendar je tiskan u nakladi od 500 primjeraka i besplatan je. Svi koji to žele, svoj primjerak mogu preuzeti u Turističko-informativnom centru Turističke zajednice općine Kostrena, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, u kostrenskoj ljekarni „Smeraldo“ i pekari “Žurkovo”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prilagodba